Ekran umożliwiający poznanie smaku potraw – czy to możliwe?

0
196
highlab.pl

A gdyby tak możliwe było poznanie smaku potraw, które oglądamy w różnorodnych programach kulinarnych? Jak podaje serwis highlab.pl, ta koncepcja nie jest już tak absurdalna, jak mogłoby nam się wydawać! 

Ekran umożliwiający poznanie smaku potraw – czy to możliwe?

Pochodzący z Japonii profesor Uniwersytetu Meiji, Homei Miyashita, opracował prototyp ekranu telewizyjnego, który pozwala poczuć smak jedzenia, które aktualnie się na nim wyświetla. W jaki sposób można to zrobić? Wystarczy jedynie go polizać! Takie rozwiązanie byłoby bez wątpienia rewolucyjne, szczególnie w przypadku programów o tematyce kulinarnej. Dzięki niemu moglibyśmy sprawdzić, czy potrawy przygotowywane przez znamienitych kucharzy faktycznie są tak wspaniałe, jak o nich mówią. 

“Magiczny” telewizor

Urządzenie nosi prostą, lecz bardzo wymowną nazwę, czyli Taste the TV (TTTV), co oznacza “posmakuj telewizor”. Skupmy się jednak na jego działaniu. Jak to możliwe, że ekran umożliwia doznania smakowe? Zastosowana technologia wcale nie jest tak skomplikowana, ponieważ łączy istniejące już profile smakowe. Profesor Miyashita skorzystał ponadto z podstawowych reakcji chemicznych. W ich wyniku powstaje próbka smakowa – mieszanka wybranych substancji z 10 dostępnych pojemników. Na ekran trafia ona poprzez rozpylenie, umożliwiając tym samym jej zlizanie z ekranu.

Według profesora Homei Miyashita stworzone przez niego urządzenie jest na tyle inteligentne, że pozwala człowiekowi bez wychodzenia z domu zapoznać się z potrawami serwowanymi w restauracji znajdującej się na drugim końcu świata. Czy to nie wspaniałe? Takie rozwiązanie wydaje się być dosyć przełomowym, szczególnie w czasach pandemii COVID-19, kiedy technologia odgrywa wyjątkową rolę. Dzięki niej możliwe jest jeszcze głębsze wchodzenie w interakcję ze światem zewnętrznym w systemie zdalnym. 

Przyszłość TTTV

To jednak nie wszystko! Zespół japońskiego profesora liczy 30 studentów, którzy wspólnie ze swoim mentorem pracują nad innymi urządzeniami skupiającymi się na smaku. Do tej pory udało im się już m.in. opracować specjalny widelec wzbogacający smak dań. 

Czy TTTV ma szansę trafić do sklepów? Według profesora Miyashita wykonanie takiej komercyjnej wersji kosztowałoby ok. 100 000 jenów, czyli ok. 3500 złotych. Naukowiec zauważa wiele możliwości, które oferuje jego urządzenie. TTTV pozwoliłoby bowiem na zdalną naukę kucharzy, a także organizację quizów degustacyjnych. Działania mające na celu wprowadzenie technologii na szerszą skalę trwają. Profesor poinformował m.in. o tym, że prowadził już rozmowy nt. wykorzystania swojego wynalazku w innych urządzeniach takich jak toster, co pozwalałoby przygotowanie tostów o wybranym przez nas smaku. 

źródło: highlab.pl 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here